Olemme saaneet tiedon, että Zolvan nimissä on liikkeellä erilaisia huijausviestejä. Lisätietoja huijausviesteistä löydät klikkaamalla tästä linkistä.

Ulkopuolisen rahoituksen tarve jakautuu kahtia

07 syys 2023, 8:18 GMT

Ulkopuolisen rahoituksen tarve jakautuu kahtia

Lauri Kosloff muistuttaa, että rahan hinta linkittyy aina riskiin. Myös vakuuksien pitää olla kunnossa.

Zolvan CFO-barometri: Osa investointeja suunnittelevista yrityksistä karttaa rahoituksen hakemista.

Suurten yritysten vaatimattomat lähitulevaisuuden näkymät heijastuvat ulkopuolisen rahoituksen kysyntään. Puolet perintäyhtiö Zolvan CFO-barometriin vastanneista talousjohtajista on sitä mieltä, ettei ulkopuoliselle rahoitukselle ole ollut tarvetta viimeisen puolen vuoden aikana.

”Monilla yrityksillä liiketoiminnan näkymä on sumea, eikä oikein tiedetä mistä kasvua voi hakea.”

LAURI KOSLOFF, TALOUSJOHTAJA

Tässä joukossa on myös yrityksiä, joilla on investointihalukkuutta. Ne karttavat niin ikään rahoituksen hakemista. Näiden yritysten talousjohtajat arvioivat lähikuukausien näkymät hyviksi tai jopa erinomaisiksi.

– Monilla yrityksillä liiketoiminnan näkymä on sumea, eikä oikein tiedetä mistä kasvua voi hakea. Samalla osalla yrityksistä tase on niin hyvässä kunnossa, etteivät ne tarvitse ulkopuolista rahoitusta edes investointeihin. Lisäksi yksittäisissä vastauksissa näkyy, että rahoitusjärjestelyt hoituvat konsernin kautta, kiteyttää Zolvan talousjohtaja Lauri Kosloff.

Rahan hinta ja kiristyneet vakuudet

CFO-barometrissa kysyttiin rahoitusta hakeneilta yrityksiltä sitä, onko rahoituksen saanti vaikeutunut ensimmäisen vuosipuoliskon aikana esimerkiksi korkeamman rahan hinnan tai vakuusehtojen takia. Lähes kaikissa vastauksissa korostui rahan hinnan nousu. Osalla rahoituksen saanti ei ole kuitenkaan vaikeutunut. Yksittäisissä vastauksissa näkyi selvästi vakuusvaateiden kiristyminen.

– Rahoitusta kyllä saa, mutta ehdot eivät välttämättä houkuttele. Rahan hinta liittyy luonnollisesti riskiin. Esimerkiksi käyttöpääomaa varten lainarahan hinta on rapsakka. Toisaalta nykyisellä korkotasolla voi olla tervehdyttävä vaikutus osaan toimialoista, kun rahan hinta on normalisoitunut, Kosloff sanoo.

Zolvan CFO-barometri toteutettiin elokuun lopussa verkkokyselynä. Vastaajia oli 50. Avoimeen kysymykseen rahoitustarpeesta vastasi yli puolet talousjohtajista.

Seuraava barometrin kysely on lokakuun lopussa ja tulokset julkaistaan marraskuussa.

Zolva lyhyesti

  • Perustettu 2021
  • Aikaisemmin tunnettu Pohjoismaissa nimellä Finans2
  • Konsernin liikevaihto noin 48 MEUR
  • 650 työntekijää
  • Toimintaa Norjassa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Italiassa, Espanjassa sekä Portugalissa

Subscribe to our newsletter
This site is registered on wpml.org as a development site.