Olemme saaneet tiedon, että Zolvan nimissä on liikkeellä erilaisia huijausviestejä. Lisätietoja huijausviesteistä löydät klikkaamalla tästä linkistä.

Talousjohtajien vastaukset yllättivät: ”Ei niin huono kuin olisi voinut olettaa”

07 syys 2023, 8:05 GMT

Talousjohtajien vastaukset yllättivät: ”Ei niin huono kuin olisi voinut olettaa”

Kolme kymmenestä vastaajasta ennustaa hyvää tai jopa erinomaista loppuvuotta.

Perintäyhtiö Zolvan kolmas CFO-barometri on julkaistu. Suomen suurimpien yritysten talousjohtajien vastauksissa yhä kova hajonta.

Talousjohtajien odotukset yritysten kolmen seuraavan kuukauden kasvusta ja kannattavuudesta jakautuvat yhä voimakkaasti kahteen eri ryhmään. Perintäyhtiö Zolvan CFO-barometriin vastanneista talousjohtajista kolme kymmenestä arvioi lähikuukausien näkymät hyviksi tai jopa erinomaisiksi. Samalla suurin osa eli 70 prosenttia vastaajista ennustaa korkeintaan tyydyttävää loppuvuotta.

”Pakolliset investoinnit on nyt mahdollista toteuttaa. Uskon, että näistä iso osa onkin korvausinvestointeja.”

LAURI KOSLOFF, TALOUSJOHTAJA

Talouden pulssi -mittarissa hyvän ja tyydyttävän välinen raja on 75 pisteessä. Talouden pulssi nousi toukokuusta yhdellä pisteellä 62 pisteeseen, kun kaikki vastaukset huomioidaan. Käänteestä huolimatta tulos on edelleen vaatimaton, sillä maksimi pistemäärä on sata.

Talouden pulssin pisteytys muodostuu siten, että 0–10 pistettä tarkoittaa vaaraa ajautua konkurssiin. 11–30 pistettä on puolestaan heikko, 31–49 pistettä on välttävä, 50–75 pistettä on tyydyttävä, 76–85 pistettä on hyvä ja yli 85 pistettä on erinomainen taso.

Zolvan talousjohtaja Lauri Kosloff ennusti aiemmin Talouden pulssin laskevan kevään luvuista, sillä inflaatio ja korot ovat pysyneet korkeina sekä muut talouden indikaattorit ovat antaneet viitteitä heikentyneistä näkymistä. Lisäksi useissa pörssiyrityksissä on aloitettu muutosneuvotteluja viime aikoina.

– Tulos ei ole niin huono kuin olisi voinut olettaa. Uutisoinnissa on korostunut rakennusalan ahdinko ja konkurssit, joten se antaa osittain virheellisen kuvan yritysten tilanteesta laajemmin. Toisaalta tulos kuvaa hyvin tämän hetken vaisua tunnelmaa yrityksissä, hän sanoo.

Talousjohtaja miettii, mistä ison vastaajajoukon usko tulevaan kasvuun kumpuaa. Barometrissa kysyttiin myös yritysten investointihalukkuutta seuraavan 12 kuukauden aikana. Vastausten keskiarvo oli toukokuuhun verrattuna parempi eli 3,2. Investointihalukkuuden pisteytys on välillä 1–5. Mitä lähempänä ykköstä vastaukset ovat, sitä heikompi on lähitulevaisuuden näkymä. Kolme on neutraali.

Lauri Kosloff, Zolva Suomen talousjohtaja
Lauri Kosloff, Zolva Suomen talousjohtaja

– Näillä yrityksillä on vahva tase ja rahoituksellinen tilanne. Inflaatio on tasaantunut, samoin korkotaso, joten ennustettavuus on parempi. Pakolliset investoinnit on nyt mahdollista toteuttaa. Uskon, että näistä iso osa onkin korvausinvestointeja, Kosloff kertoo.

Maksuviiveet ovat vastausten perusteella selvässä kasvussa, mutta luottotappioita on luvassa vähän.

– Maksuajat ovat pidentyneet ja viiveet siirtyvät koko ajan pienempiin yrityksiin. Se on huolestuttavaa, Kosloff sanoo.

Zolvan CFO-barometri toteutettiin elokuun lopussa verkkokyselynä. Vastaajia oli 50. Seuraava barometrin kysely on lokakuun lopussa ja kyselyn tulokset julkaistaan marraskuussa.

Zolva lyhyesti

  • Perustettu 2021
  • Aikaisemmin tunnettu Pohjoismaissa nimellä Finans2
  • Konsernin liikevaihto noin 48 MEUR
  • 650 työntekijää
  • Toimintaa Norjassa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Italiassa, Espanjassa sekä Portugalissa

Subscribe to our newsletter
This site is registered on wpml.org as a development site.