Uusi CFO-barometri julki syyskuussa: Luvassa heikkoja lukuja, mutta ilmassa on myös positiivista

18 elo 2023, 6:17 GMT

Uusi CFO-barometri julki syyskuussa: Luvassa heikkoja lukuja, mutta ilmassa on myös positiivista

Zolvan talousjohtaja Lauri Kosloff ennakoi yrityksille haastavaa loppuvuotta.

Talousjohdon on erityisen tärkeää seurata nyt talouden pulssia. Zolvan CFO-barometri kuvaa suurten yritysten talouspäättäjien näkemyksiä talouden kehityksestä.

Suurten yritysten lähitulevaisuuden näkymät ovat heikot ja alkuvuoden pieni positiivinen vire on luultavasti kadonnut. Loppuvuodesta tulee yrityksille haastava, arvioi perintäyhtiö Zolvan talousjohtaja Lauri Kosloff. Zolvan uusi CFO-barometri julkaistaan 7. syyskuuta.

Barometrissa kysytään talousjohtajien näkemyksiä maksuviiveiden kehityksestä, luottotappioista ja investoinneista. Kesäkuussa julkaistussa barometrissa maksuviiveet ja luottotappiot olivat neutraalilla tasolla. Lisäksi talousjohtajat antavat pistemäärän suurten yritysten kasvua ja kannattavuutta mittaavaan Talouden pulssiin, joka painui kesäkuussa 61 pisteeseen. Maksimi pistemäärä on sata.

”Talousjohdon on erittäin tärkeää seurata Talouden pulssia, jotta he pystyvät reagoimaan ja ennustamaan tulevaa kehitystä sekä mahdollisesti valmistautumaan muutostarpeisiin.”

LAURI KOSLOFF, TALOUSJOHTAJA

Talouden pulssin pisteytys on tehty siten, että 0–10 pistettä tarkoittaa vaaraa ajautua konkurssiin. 11–30 pistettä on puolestaan heikko, 31–49 pistettä on välttävä, 50–75 pistettä on tyydyttävä, 76–85 on hyvä ja yli 85 pistettä on erinomainen taso.

– Ennustan Talouden pulssin valitettavasti laskevan edellisestä mittauksesta. Luottotappiot ja konkurssit ylikorostuvat rakennus- sekä matkailu- ja ravintola-alalla. Ongelmat kulminoituvat pk-yritysten kokoluokassa, mikä on toki luonnollista pienempien puskurien ja rahoitusmahdollisuuksien takia, Kosloff kertoo.

Hänen mukaansa viime ajan uutiset tukevat synkkiä arvioita. Inflaatioluvut ovat yhä korkealla, samoin korot ja lukuisissa pörssiyrityksissä on aloitettu muutosneuvottelut. Toisaalta Suomen kausitasoitettu bruttokansantuote kasvoi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan huhti-kesäkuussa 0,7 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna bkt kasvoi noin 0,2 prosenttia.

Talousjohtajan näkemyksellä on väliä

Syyskuun barometria varten talousjohtajilta kysytään myös ulkopuolisen rahoituksen tarpeesta, rahan hinnasta ja rahoittajien luottopolitiikan kiristymisestä. Kosloff kannustaakin kaikkia talousjohtajia vastaamaan kyselyyn.

– Talousjohdon on erittäin tärkeää seurata Talouden pulssia, jotta he pystyvät reagoimaan ja ennustamaan tulevaa kehitystä sekä mahdollisesti valmistautumaan muutostarpeisiin, hän sanoo.

Zolvan talousjohtaja nostaa esiin yhden positiivisen asian synkkyyden keskeltä. Inflaatio on tasaantunut, eikä koroissa nähdä kevään kaltaista turbulenssia.

– Nyt olemme tilanteessa, jossa yrityksissä pystytään tekemään oikeat laskelmat ja sitä kautta toteuttamaan pakollisia investointeja. Aiemmin näin ei ollut, kun heilunta oli niin suuri. Toinen orastava mahdollisuus on kuluttajakysynnässä, joka auttaa palvelualaa. Jos kuluttajat rohkenevat käyttää varojaan, voi loppuvuosi olla kohtalainen. Toisaalta ostovoima on supistunut, joten ilman koronlaskuja ei varmasti nähdä vahvaa elpymistä, Kosloff kertoo.

Zolva lyhyesti

 • Perustettu 2021
 • Aikaisemmin tunnettu Pohjoismaissa nimellä Finans2
 • Konsernin liikevaihto vuonna 2022 48 MEUR
 • 650 työntekijää
 • Toimintaa Norjassa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Italiassa, Espanjassa sekä Portugalissa

Subscribe to our newsletter

UUTISKIRJE

  Ulkopuolisen rahoituksen tarve jakautuu kahtia

  syys 07

  Ulkopuolisen rahoituksen tarve jakautuu kahtia

  Lauri Kosloff muistuttaa, että rahan hinta linkittyy aina riskiin. Myös vakuuksien pitää olla kunnossa.

  Lue
  Talousjohtajien vastaukset yllättivät: ”Ei niin huono kuin olisi voinut olettaa”

  syys 07

  Talousjohtajien vastaukset yllättivät: ”Ei niin huono kuin olisi voinut olettaa”

  Kolme kymmenestä vastaajasta ennustaa hyvää tai jopa erinomaista loppuvuotta.

  Lue
  Zolva lanseeraa ensimmäisenä Suomessa: Perinnän asiakastieto on nyt läpinäkyvää ja ajantasaista

  elo 25

  Zolva lanseeraa ensimmäisenä Suomessa: Perinnän asiakastieto on nyt läpinäkyvää ja ajantasaista

  Zolvan tavoite on muuttaa perintäala läpinäkyvämmäksi. Analysoidun tiedon tuottaminen asiakkaille on tärkeä askel kohti läpinäkyvää toimintatapaa.

  Lue
  This site is registered on wpml.org as a development site.