Tätä monikanavaisuus tarkoittaa laskutuksessa ja perinnässä

07 elo 2023, 7:10 GMT

Tätä monikanavaisuus tarkoittaa laskutuksessa ja perinnässä

Yritykset ja loppuasiakkaat odottavat perintäalan yrityksiltä monikanavaisia palveluja, sanoo Olli Jumeneff.

Monikanavainen perintäpalvelu tehostaa yritysten kassavirtaa ja parantaa asiakaskokemusta, kertoo Zolvan Olli Jumeneff.

Pelkät paperilaskut ovat perinnässä historiaa. Tai ainakin niiden pitäisi olla. Perintäyhtiö Zolvan myyntijohtaja Olli Jumeneff korostaa, että niin toimeksiantajat kuin loppuasiakkaat odottavat perintäalan yrityksiltä monikanavaisia palveluratkaisuja. Monikanavaisuudella tarkoitetaan asiakkaan tavoittamista heille tutuissa viestintäkanavissa. Esimerkiksi lähetetystä paperilaskusta on hyvä muistuttaa asiakasta sähköpostitse tai tekstiviestitse samoin kuin lähestyvästä eräpäivästä. Näin huolehditaan, että viesti tavoittaa asiakkaan ja asiakas välttyy turhilta kuluilta.

”Monipuolisten teknologisten ratkaisujen tarjoaminen ja palvelujen räätälöinti ovat meille merkittävä kilpailuetu.”

OLLI JUMENEFF, HEAD OF SALES

– Asiakkaat haluavat maksaa digitaalisesti ja heille on syytä tarjota helppoja maksutapoja. On kyse sitten laskun maksamisesta, maksumuistutuksesta tai perinnästä, Jumeneff sanoo.

Hänen mukaansa monikanavainen viestintä ja asioinnin helppous kasvattavat todennäköisyyttä, että lasku maksetaan asianmukaisesti. Samalla toimeksiantajien kassankierto nopeutuu ja asiakaspito sekä -kokemus paranevat.

– Asiakaskokemuksen merkitys on korostunut, sillä yritykset ovat kiinnostuneita asiakaspidosta. Digitaaliset palvelut pitää räätälöidä, koska jokaisella toimeksiantajalla on erilaisia asiakasryhmiä, joiden erityispiirteet tulee huomioida prosessissa. Monipuolisten teknologisten ratkaisujen tarjoaminen ja palvelujen räätälöinti ovat meille merkittävä kilpailuetu, Jumeneff kertoo.

Laskutuksessa useita kehityspolkuja

Paperisten muistutusten ja perintäkirjeiden lähettäminen liittyy perintälakiin. Lakimuutos on antanut laajemmat mahdollisuudet sähköiseen asiointiin, vaikka paperikirjeistä ei kokonaan päästä eroon.

Jumeneff muistuttaa, ettei digitaalisten maksutapojen ja -kanavien lisääminen laskujen muistutus- ja perintäpalvelun keinovalikoimaan aseta toimeksiantajille teknisiä erityisvaatimuksia.

– Yleensä teknologia on se yksinkertaisin osuus. Aineisto tulee meille ja me tarvitsemme vain asiakkaiden yhteystiedot, hän sanoo.

Sen sijaan oman haasteensa tuovat jatkuvassa kasvussa olevat huijausviestit. Niiden tehtaileminen on entistä ammattimaisempaa tekoälyn kehittymisen takia. Zolvassa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että asiakkaiden saamat muistutukset ja perintäviestit ovat aitoja. Jos on syytä epäillä viestin aitoutta, Zolva suosittelee olemaan klikkaamatta linkkiä sekä kirjautumaan selaimelta suoraan viestin lähettäneen tahon itsepalvelukanavaan tai olemaan suoraan yhteydessä viestin lähettäneeseen tahoon.

– Huijausviestit ovat valitettavasti yleistyneet. Toisaalta laskuttajat ja palveluntarjoajat voivat nähdä asian siten, että käyttämällä digitaalisia viestintäkanavia meillä on parempi kontrolli viestintään, emmekä jätä kanavia ainoastaan huijaustahojen käyttöön. Lisäksi kuluttajat haluavat asioinnin helppoutta ja laskutuksen sekä viestinnän digitalisoitumista. Maksupalveluyhtiöt Klarna, Avarda ja Mobilepay toimivat hyvinä esimerkkeinä. Ne ovat muuttaneet tapojamme maksaa ja siirtää rahaa.

Jumeneff visioi laskutuksen kehittyvän lähitulevaisuudessa entistä reaaliaikaisemmaksi, jossa asiakas ohjataan kirjautumaan linkin kautta itsepalveluun tai selainikkunaan. Palvelussa asiakas näkee laskun saldon ja laskutustapahtumat reaaliajassa. Tällaisia palveluja on jo käytössä.

– Perinteinen laskuttaminen, maksukanavat ja digitaaliset kauppapaikat sulautuvat tulevaisuudessa yhdeksi kokonaisuudeksi. Silloin voidaan lisätä laskuttavan tahon orgaanista liikennettä ohjaamalla asiakas laskulta esimerkiksi verkkokauppaan. Samalla palvelussa pystytään markkinoimaan asiakkaalle tärkeitä tuotteita ja palveluita sekä mittaamaan asiakastyytyväisyyttä reaaliajassa, hän näkee.

Zolva lyhyesti

  • Perustettu 2021
  • Aikaisemmin tunnettu Pohjoismaissa nimellä Finans2
  • Konsernin liikevaihto vuonna 2022 48 MEUR
  • 650 työntekijää
  • Toimintaa Norjassa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Italiassa, Espanjassa sekä Portugalissa

Subscribe to our newsletter
This site is registered on wpml.org as a development site.